Voor de lange termijn is beleggen in schaarse landbouw geen gek idee. En wie het echt leuk vindt, kan zelf ook nog boer worden, aldus Rob Putter.

Er is al het één en ander over geschreven, maar wat meer inzicht kan geen kwaad. Hoe werken grondstofmarkten?

Brazilië en de koffieprijs

In Brazilië heerst droogte. De koffieoogst zal tegenvallen. Toen dat duidelijk werd, liep de prijs van de koffie op de termijnmarkten op (grafiek 1). Een prijsstijging van 60 procent.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

Grafiek 1

Nou de werkelijkheid. Brazilië is goed voor 40 procent van de wereldkoffieproductie. De Braziliaanse oogst zal naar verwachting 30 procent kleiner zijn. Dus op de wereldproductie maakt dat maximaal 12 procent uit. Een prijsstijging van 60 procent is dan zwaar overtrokken.

Maar hoe dan ook, de prijs van een pak koffie in de supermarkt zal niet lager worden. Als de prijs van een kop koffie in de coffeeshop ook nog eens stijgt, word je waarschijnlijk dubbel gepakt.

Bij Starbucks maakt de koffieboon slechts 10 procent uit van de kostprijs van een kop koffie. Dus een prijsverhoging van 1,2 procent voor een espresso zou nog net kunnen. Dat moet de echte koffieleut er dan maar voor over hebben.

Aandelen onzeker

In de media wordt er inmiddels gewag van gemaakt dat grote beleggers als Soros en Buffett hun aandelenposities aan het verkleinen zijn omdat ze een zware terugval verwachten op aandelenmarkten. Zou kunnen.

De aandelenmarkten, met name in de VS, hebben een forse rally achter de rug en aarzelen nu al een paar weken. Ik schreef daar al eerder over. Tot dusver is er nog niets noemenswaardig gebeurd, maar je kunt het beste gaan schuilen voor dat het echt begint te regenen.

Sommige analisten bevelen een ruil aan naar Europese aandelen, want de Europese markten zijn minder gestegen dan de Amerikaanse. Maar dat heeft een reden.

Grafiek 2 toont de Europese werkloosheid. (klik op grafiek voor uitvergroting)

Grafiek 2

Zelden zo’n nietszeggende chart gezien. Niet echt negatief, maar gewoon zonder richting.

Dergelijke formaties duren vaak langer dan verwacht. Bovendien komt de Europese Centrale Bank (ECB) deze week met een verklaring, waarbij duidelijkheid moet komen over de richting van de rente. Analisten geloven in verlaging van de huidige rente van 0,25 procent met 0,1 procentpunt. Dat lijkt weinig, maar op dit niveau is het bijna een halvering. Het kan natuurlijk de markten een kortstondige boost geven, maar fundamenteel is het een slechte zaak.

Zwakke obligaties

Obligaties hebben eigenlijk nauwelijks iets te bieden. Iedereen is het erover eens dat de dertigjarige bullmarkt in obligaties (dalende rentes en stijgende koersen van obligatieleningen, red) voorbij is.

De baas van de Amerikaanes centrale bank, Janet Yellen, gaat door met heel langzaam de geldkraan dicht te draaien (in tegenstelling tot haar Europese tegenhanger Mario Draghi) en het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties is sinds de omslag in de rente een jaar geleden toch een vol punt gestegen (zie grafiek 3, klik op grafiek voor uitvergroting).

Grafiek 3

Dat lijkt niet onoverkomelijk , maar het heeft genoeg body om de opgaande trend van de rente te bevestigen.

Dus aandelenbeleggers die goed geboerd hebben met de laatste opmars van Wall Street, staan voor een dilemma. Blijven zitten in iets omdat er geen alternatieven zijn, is meestal geen goede strategie. Opkomende markten hebben voorlopig afgedaan, goud ook en cash levert niks op. Wat nu?

Beleggen in basisbehoefte

Als je een lange- of middellange termijnbelegger bent en je wilt vooral ook rustig kunnen slapen, dan moet je beleggen in iets dat gerelateerd is aan een basisbehoefte die dicht ligt bij de bodem van de pyramide van Maslow, die menselijke behoeften rangschikt (grafiek 4). Zo werkt dat.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

Grafiek 4

Je wilt liefst ook beleggen in iets dat niet verstoord kan worden door technologische ontwikkelingen of politieke onrust, rendement genereert, inflatiebestendig is en kans biedt op vermogensgroei.

Lijkt te mooi om waar te zijn, maar als je voldoende wegstreept blijft landbouwgrond over. Een groeimarkt, vooral in voedsel producerende en exporterende landen. En ga nou niet voor de gok op een bestemmingsplanwijziging, want dan zit je juist aan de bovenkant van Maslow's pyiramide.

Een aardige bijkomstigheid is, dat als in een bepaald jaar het agrarisch rendement onder druk staat vanwege het weer, er vast wel een commodity markt is waar je het risico kan afdekken. Zodat het voor jou als producent in principe niet veel uitmaakt hoe duur de koffie is.

En wie weet, vind je het zo leuk dat je zelf boer wordt. Een groeiende klantenkring in een wereld van afnemend aanbod. Klinkt niet slecht.

Rob Putter is zelfstandig vermogensadviseur voor financieel adviesbureau Uniquest, onderdeel van de Latin Capital Group. De informatie in deze column bevat geen individueel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl